6 Μαΐ 2010

Ο μαζικός αγώνας μπορεί να σταματήσει την κυβέρνηση και το ΔΝΤ!

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές, εργαζόμενους, άνεργους, νέους και συνταξιούχους, που κατέκλυσαν τους δρόμους όλων των πόλεων και της Πάτρας στις 5 Μάη. Η μαζικότητα των διαδηλώσεων δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την απάντηση του λαού στα μέτρα και την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Οι χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές με τα ΜΑΤ, παρά την προσπάθεια των εργοδοτών να τρομοκρατήσουν με απειλές για απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων, παρά τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τη διάσπαση που προσπαθούν να επιβάλουν μεταξύ των εργαζόμενων.

Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα των εργαζόμενων να αντισταθούν στα μέτρα και την πολιτική που θέλουν να επιβάλλουν μέσω του ΔΝΤ, ΕΕ και κυβέρνηση και την οποία στηρίζουν ΝΔ και Λα.Ο.Σ. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι μόνο η αρχή ενός αποφασιστικού αγώνα των εργαζομένων απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μας γυρίσει 10ετίες πίσω, να περάσει το ψεύτικο δείλημα χρεοκοπίας των εργαζομένων ή χρεοκοπίας της χώρας.


Καταγγέλλουμε την επιλογή της κυβέρνησης και της αστυνομίας να χτυπήσουν την πορεία από την πρώτη στιγμή, κάτι που φάνηκε και στην Πάτρα. Σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, ώστε να μην διαδηλώσει ξανά, επέλεξαν με την πρώτη αφορμή να πετάξουν δακρυγόνα και χημικά κατευθείαν στο μέσο της πορείας με ξεκάθαρο στόχο να τη διαλύσουν και να τρομοκρατήσουν. Η προσπάθειά τους όμως αυτή έπεσε στο κενό, αφού η οργή του κόσμου απέναντι στα μέτρα είναι τεράστια και η αποφασιστικότητα να τα ανατρέψει ακόμα μεγαλύτερη. Η κυβέρνηση απομονωμένη κοινωνικά και πολιτικά επιλέγει το δρόμο της τρομοκράτησης και του εκφοβισμου. Η τρομοκρατία τους όμως δεν θα περάσει, ο αγώνας θα συνεχισθεί μέχρι τη νίκη!

Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και για το ότι επέλεξε να περάσει τα νέα μέτρα και να επιβάλλει το ΔΝΤ και για την πρόκληση των επεισοδίων. Τα μέτρα σοκ που προσπαθεί να επιβάλλει είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσουν τεράστιες αντιδράσεις και κοινωνικές αναταραχές και παρ’ όλο που το ξέρει καλά συνεχίζει αυτή την πολιτική. Τα επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο 3 συνανθρώπων μας – αντικειμενικά καταδικαστέα ως τέτοια – είναι προιόν της πολιτικής βίας των νέων μέτρων και της φυσικής βίας της καταστολής. Και φυσικά τεράστιες είναι και οι εργοδοτικές ευθύνες, αφού οι 3 εργαζόμενοι μαζί με άλλους συναδέλφους τους κρατήθηκαν «φυλακισμένοι» μέσα στη στην τράπεζα της Μαρφίν από την εργοδοτική απεργοσπασία! Οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των τραγικών γεγονότων πρέπει να καταδικαστούν.

Ευθύνες έχουν όμως κι όσοι ως φυσικοί αυτουργοί οδήγησαν σε αυτή την τραγική εξέλιξη. Τέτοιες πρακτικές αντικειμενικά παίζουν το ρόλο της προβοκάτσιας, ακόμα κι αν δεν έγιναν από προβοκάτορες, και είναι καταδικαστέες. Η μαζική δράση του κινήματος δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με την τυφλή, αναποτελεσματική και πολιτικά αξιοποιήσιμη από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς του κράτους, βία των τυχοδιωκτικών ομάδων που δρουν στις πλάτες και σε βάρος του μαχητικού εργατικού κινήματος. Αυτές οι πρακτικές και οι ομάδες πρέπει να απομονωθούν από όλες τις δυνάμεις που δρουν στο όνομα της μαζικής ταξικής πάλης και σύγκρουσης. Αυτές οι πρακτικές δεν έχουν καμιά σχέση με την αριστερά και τα κινήματα. Το σύνολο των εργαζομένων και της νεολαίας πρέπει να διοχετεύσει την οργή του σε μαζικούς, ανυποχώρητους και ανατρεπτικούς αγώνες, που να αποτελούν πραγματικό φόβητρο για τους κυβερνώντες.

Η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων δεκαετιών ανοίγει νέους ορίζοντες. Ο δρόμος που έχουμε να βαδίσουμε είναι μακρύς, αλλά είναι πολύ καλύτερος από τους μονόδρομους που μας παρουσιάζουν. Η δυναμική και η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού έστειλε μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και ανατροπής σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και διεθνώς που τους ετοιμάζουν ένα αντίστοιχο μέλλον.