8 Δεκ 2009

Να γίνει ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17/12 ημερα κατάθεσης του προυπολογισμού!

Μονάχα δύο μήνες με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ένας νέος γύρος αντιλαϊκής επίθεσης έχει ξεκινήσει. Η νέα κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την προβληματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εκμεταλλεύεται τις πιέσεις που διαμορφώνονται από τα επιτελεία της ΕΕ για την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με στόχο να φέρει πρόσθετες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, να διαμορφώσει μια ακόμα χειρότερη πραγματικότητα για την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Είναι η απάντηση που αυτοί δίνουν στην οικονομική κρίση, η υπέρβαση της δηλαδή με κριτήριο την διατήρηση της κερδοφορίας των κεφαλαιούχων σε βάρος των δικαιωμάτων εργαζομένων και της νεολαίας.
Η πολιτική της κυβέρνησης συνοψίζεται στον προϋπολογισμό που κατατίθεται προς ψήφιση στις 17 Δεκέμβρη. Με βασική δικαιολογία το χρέος της Ελλάδας και την επιτήρηση από την ΕΕ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι περνάμε σε εποχή μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης δείχνουν το βάθος των αντεργατικών αλλαγών που προετοιμάζονται:
  • Το καθεστώς λιτότητας θα συνεχισθεί αφού μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, οι δυνάμεις της εργοδοσίας έχουν βρει την ευκαιρία να ρίξουν ακόμα πιο κάτω τους μισθούς και τα μεροκάματα.
  • Την ίδια στιγμή οδηγούμαστε σε περαιτέρω διάλυση του κράτους πρόνοιας. Τόσο όσον αναφορά την παιδεία όσο και για το εθνικό σύστημα υγείας δεν παρουσιάζεται αύξηση της χρηματοδότησης.
  • Παράλληλα η κυβέρνηση όχι μόνο προχωρά την υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ αλλά επιπλέον ανοίγει την συζήτηση για πρόσθετες αλλαγές που διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση και ενισχύουν τις ανταποδοτικές – κεφαλαιοποιοητικές λογικές.
  • Σε μια περίοδο που η ανεργία μαστίζει μεγάλες μερίδες των εργαζομένων και πολύ πιο έντονα την νέα γενιά, το ΠΑΣΟΚ προτείνει ως «λύση» τις ελαστικές – επισφαλείς - μορφές εργασίας και την υποτιθέμενη μαθητεία – σχεδόν δωρεάν δανεισμό εργαζομένων στους εργοδότες.
  • Επιπρόσθετα εντείνεται η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με βασικούς στόχους την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και την παροχή λειτουργιών του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Είναι σαφές ότι η πολιτική αυτή στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη οικονομική συμπίεση των λαϊκών στρωμάτων, στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην ακόμα μεγαλύτερη εκτίναξη της ανεργίας, στη διάλυση – ιδιωτικοποίηση των θεσμών του κοινωνικού κράτους.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική αντιστοιχεί ο πιο μαζικός Αγώνας!