19 Φεβ 2023

Στήριξη στον αγώνα των εργαζόμενων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών!

Έξω οι εργολαβίες από το Πανεπιστήμιο

Στον «αέρα» βρίσκονται εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς 31/03 λήγουν οι συμβάσεις τους. Αιτία για αυτή την κατάσταση αποτελεί η απόφαση των Πρυτανικών Αρχών για πορκύρηξη διαγωνισμού για την ανάληψη της καθαριότητας του Πανεπιστημίου από ιδιώτη εργολάβο, μια επιδίωξη χρόνων από Πρυτανικές Αρχές και κυβέρνηση στα πλαίσια του «ξεπουλήματος» σημαντικών πτυχών της λειτουργίας του πανεπιστημίου σε ιδιώτες όπως η σίτιση, στέγαση κ.α.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση πτυχών και παροχών του Πανεπιστημίου ξέρουμε πολύ καλά που οδηγεί! Καμία σχέση δεν έχει με την αναβάθμιση του πανεπιστημιου και των παροχων που οφειλει να εχει απεναντι στους φοιτητες και τους εργαζόμενους σε αυτό.  Οι εργολάβοι και τα ΣΔΙΤ έρχονται να υποβαθμίσουν την ποιότητα των παροχών, να μειώσουν τους εργαζομένους, να βγάλουν όσα πιο πολλά κέρδη σε βάρος της «δημόσιας και δωρεάν παιδείας» και σε βάρος φοιτητών/ φοιτητριών και εργαζομένων.

Αποτελεί πάγια τακτική της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλα και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Την ίδια στιγμή που τα Πανεπιστήμια είναι, υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα, με ελλιπή υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με την φοιτητική μέριμνα συρρικνωμένη και σε κατάσταση διάλυσης, δίνονται απλόχερα 3 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτη για την διαχείρισης της καθαριότητας στο Πανεπιστημιο Πατρών, ποσο μεγαλύτερο από το κόστος καθαριότητας του πανεπιστημίου τώρα (!)

Με τον ανάθεση της καθαριότητας του Πανεπιστημίου σε ιδιώτη έρχονται να χειροτερέψουν σημαντικά και οι εργασιακές συνθήκες των εργαζόμενων σε αυτό. Οι καθαριστ(ρι)ές που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των ιδρυμάτων και απασχολούνταν ήδη στο ανασφαλές καθεστώς των συμβασιούχων, το πανεπιστήμιο αποφασίζει να εξευτελίσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες εργασίας τους σύμφωνα με τις ορέξεις του εκάστοτε ιδιώτη. Στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιώτη είναι η μείωση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου,που πεταει στο δρόμο μεγάλο κομμάτι των εργαζομένω στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου αλλά και η μείωση των μισθών τους. Πρόκειται για απόφαση που  χειροτερεύει ακόμη περισσότερο το υπάρχων καθεστώς εργασίας των καθαριστ(ρι)ων  και ακολουθεί πιστά τις επιταγές της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα με το νόμο που ψήφισε το 2020 πριμοδοτεί την πρόσληψη νέων συμβασιούχων που είναι άνεργοι και όχι όσων είχαν προϋπηρεσία, πράξη που διαιωνίζει την ανακύκλωση της ανεργίας και διώχνει τον κόσμο που μέχρι τώρα στελέχωνε την καθαριότητα στα Πανεπιστήμια.

Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων στην καθαριότητα, και στηρίζουμε τις δράσεις τους! Να παρθεί πίσω η απόφαση για ανάθεση του καθαρισμού σε εργολαβία που «ξεπουλά» την καθαριότητα του πανεπιστημίου σε ιδιώτη, να ακυρωθεί τώρα ο διαγωνισμός. Οι καθαριστ(ρι)ές ,όπως και όλο το μη μόνιμο προσωπικό του πανεπιστημίου, καλύπτουν πάγιες ανάγκες και πρέπει να μονιμοποιηθούν με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά δικαιώματα με ευθύνη του πανεπιστήμιου και της κυβέρνησης!

Χρειάζεται αυτή την στιγμή κοινός αγώνας φοιτητών – εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο για την ανατροπή της πολιτικής διάλυσης και ξεπουλήματος του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου που υλοκποιείται από την κυβέρνηση, για ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νόμων, να αποχωρήσουν οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο,  για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην παιδεία. Κοντρα στο γενικευμένο κλίμα εκλογικής αναμονής που χτίζεται να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα για την ανατροπή της κυβέρνησης, της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της και κάθε επίδοξου διαχειριστλή αυτής της πολιτικής.