3 Φεβ 2023

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ 409ΓΣΝ ΠΑΤΡΩΝ

 


Στις 22/2/2023 έχει προκυρηχθεί διαγωνισμός με τον οποίο το 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο παραχωρείται προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη για μακροοχρόνια μίσθωση, ενώ μέχρι και το 2017 στέγαζε κλινικές του νοσοκομείου Αγ.Ανδρέας. Πρόκειται για μια προκλητική κίνηση από πλευράς κυβέρνησης, τη στιγμή που η δημόσια υγεία βρίσεκται σε κατάσταση διάλυσης, ειδικά στην επαρχία και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πρόσφατες άλλωστε είναι οι εικόνες από την ουσιαστική αναστολή της λειτουργίας του παιδιατρικού νοσοκομείου «Καραμανδάνειο» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, ενός νοσοκομείου που κυβέρνηση, τοπικοί άρχοντες και μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο θεωρούσαν «περιττό» και διατυμπάνιζαν πως πρέπει να κλείσει. Για να μην αναφερθούμε και στο νοσοκομείο Θώρακος που παραμένει εδώ και χρόνια κλειστό και αναξιοποίητο, στις ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ σε ολόκληρη την 6η ΥΠΕ, στην υποστελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγειας της περιοχής.

Είναι ξεκάθαρο πως η εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και της πολιτικής της ΕΕ. Η χρόνια και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση της υγείας είναι αυτή που οδήγησε στην διάλυση και το κλείσιμο νοσοκομείων και δομών υγείας, στους δεκάδες χιλιάδες θανάτους από την πανδημία, ενώ είναι αυτή που ιδιωτικοποιεί την υγεία ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στους μεγαλοκλινικάρχες και στους ιδιώτες γιατρούς να θησαυρίζουν από αυτήν την κατάσταση. Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγεί ο νόμος  Γκάγκα που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, από τους θεμέλιους λίθους του συστήματος, και δίνει πλήρη ασυδοσία κυρίως στους Πανεπιστημιακούς καθηγητές-γιατρούς να αλωνίζουν στις ιδιωτικές κλινικές. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο  πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των ιδιωτών-αρπακτικών, βάζει ταφοπλακα στο ΕΣΥ και στον δημόσιο χαρακτήρα του. Πλεύρης-Γκάγκα δίνουν γη και ύδωρ σε φαρμακευτικές εταιρείες και μεγαλοκλινικάρχες, ενώ υπάρχουν ακόμα ελλέιψεις σε βασικά είδη φαρμάκων! Αντί λοιπόν για μαζικές προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών, αντί για αυξήσεις σε μσιθούς υγειονομικών και εξασφαλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, αντί για υποδομές υγείας βλέπουμε το ξεπούλημα ακόμα και των ήδη υπαρχόντων κτιρίων όπως το 409 για να ικανοποιηθούν επενδυτικά συμφέροντα.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και στην χυδαία, υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δια στόματος των βουλευτών Μάρκου-Αναγνωστοπούλου παριστάνει τον «τιμητή» της δημόσιας υγείας, καταθέτωντας σχετική ερώτηση στη βουλή (ο Κ.Μάρκου ήταν πρόεδρος του ΚΕΣΥ την περίοδο που έκλεισε το 409). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε και εφάρμοσε μέχρι τέλους την πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εφαρμογής ΣΔΙΤ που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σύριζα  στο χώρο της υγείας που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για το ξεπούλημα δημόσιων δομών υγείας όπως γίνεται και τώρα με το 409, αλλά και η εφαρμογή αντιυγειονομικών νόμων.  

Το ξεπούλημα του 409 ΓΣΝ αποτελεί προάγγελο για το τι θα συμβεί και σε άλλους χώρους υγείας που έχουν κλείσει όπως το νοσοκομείο νοσημάτων Θώρακος και άλλες δομές υγείας. Η λύση για το ζήτημα του 409 ΓΣΝ αλλά και συνολικά για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή (και όχι μόνο) δεν θα βρεθεί μόνο σε κατ’ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς και τοπικούς άρχοντες, ούτε σε «θεσμικούς δικαστικούς αγώνες». Η διεκδίκηση δημόσιας δωρεάν ποιοτικής υγείας για όλους και δη για τα πιο ταξικά πληττόμενα στρώματα που με τις υπάρχουσες συνθήκες πετιούνται έξω από αυτή είναι υπόθεση του μαζικού λαικού-εργατικού κινήματος. Χρειάζεται απεργιακός ξεσηκωμός εδώ και τώρα για να ανατρέψουμε  την δολοφονική πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-κεφαλαίου που δίνει δισεκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς, αστυνομία, χρέος και ΜΜΕ και ρημαζει την υγεία, την παιδεία και τις λαικές ανάγκες. Καλούμε τα σωματεία, τους συλλόγους εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες της περιοχής σε ανυποχώρητο ανατρεπτικό αγώνα σε αυτή την κατεύθυνση.

·        Καμία σκέψη για το ξεπούλημα του 409 ΓΣΝ. Να υπάρξει άμεσα κρατική χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία και αξιοποίηση του.

·        Άμεση γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία! Επαναλειτουργία των δομών υγείας που έκλεισαν τα τελυταία χρόνια στην περιφέρεια (όπως το νοσοκομείο νοσημάτων Θωρακος) και κάλυψη όλων των ελλέιψεων στα υπάρχοντα.

·        Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και μονιμοποίηση των επικουρικών/συμβασιούχων

·        Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους!

·        Κατάργηση του Νόμου Γκάγκα και όλων των νόμοθετημάτων διάλυσης της δημόσιας υγείας.