13 Ιαν 2019

Νίκη στον αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στο προσοντολόγιο- Όλοι-ες στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Δευτέρας

Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας χαιρετίζει τις μεγαλειώσεις συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΔΟΕ-ΟΛΜΕ την Παρασκευή 11/01 και τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς-φοιτητές-μαθητές που βροντοφώναξαν ότι το νομοσχέδιο για το προσοντολόγιο-έκτρωμα δε θα περάσει. Καταγγέλλουμε τη σφοδρή καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στο μαχόμενο κομμάτι της εκπαίδευσης που χρησιμοποίησε ΜΑΤ, χημικά και δακρυγόνα με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το λεγόμενο «προσοντολόγιο» είναι μια πραγματική κήρυξη πολέμου στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ειδικά των αναπληρωτών, αλλά και συνολικά στη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα της επιμονής της κυβέρνησης να εφαρμόσει όσες μνημονικές ρυθμίσεις ακύρωσε ή καθυστέρησε το εκπαιδευτικό και νεολαιίστικο κίνημα. Βασίζεται στην αντιεκπαιδευτική στρατηγική της ΕΕ, τις αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες προτάσεις του ΟΟΣΑ και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, που βάζουν τη σφραγίδα του στα μέτρα των τριών μνημονίων για την εκπαίδευση.

Το «προσοντολόγιο» έρχεται να κλείσει την προοπτική των μαζικών διορισμών εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη το δημόσιο σχολείο, περιορίζοντας τους στο ελάχιστο για την ειδική αγωγή. Χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών μένουν κενές εξαιτίας των μνημονίων και των αιματηρών πλεονασμάτων, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Ταυτόχρονα επαναφέρει το καθεστώς της διετούς «δοκιμαστικής» εργασίας που το εκπαιδευτικό κίνημα με τους αγώνες του έχει ακυρώσει.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει το «προσοντολόγιο», ένα ακραίο ανταγωνιστικό σύστημα προσλήψεων καταργώντας το πτυχίο σαν μόνο κριτήριο διορισμού. Παράλληλα ακυρώνει την προϋπηρεσία που είναι η ζωή των αναπληρωτών, η οποία κατοχυρώνει δικαίωμα στη μόνιμη εργασία. Το απαιτούν οι «θεσμοί» ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, το προωθούν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το χειροκροτούν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Το πτυχίο απαξιώνεται πλήρως, όπως και οι σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που το παρέχουν. Στη θέση του μπαίνει ένα δαπανηρό κυνήγι μεταπτυχιακών, σεμιναρίων, πιστοποιητικών που ορθώνει σκληρούς ταξικούς φραγμούς για το δικαίωμα στη δουλειά των πτυχιούχων από τα λαϊκά στρώματα. Στρώνεται ο δρόμος για τους κερδοσκόπους που εμπορεύονται σεμινάρια και σπουδές, σε βάρος του δικαιώματος για δωρεάν παιδεία.

Μέσα από πίνακες που κατατάσσουν με βάση το «προσοντολόγιο» και κριτήρια που θα αλλάζουν ανά διετία, η κυβέρνηση και η ΕΕ εξασφαλίζουν ότι η ανεργία γίνεται ευθύνη του εκπαιδευτικού και όχι της μνημονιακής αιώνιας λιτότητας και υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Ο εκπαιδευτικός γίνεται αναλώσιμος, «ευέλικτος» και ανακυκλούμενος, πότε άνεργος και πότε αναπληρωτής συμβασιούχος. Σε αυτό το τοπίο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο δημόσιο σχολείο μετατρέπονται και στοχοποιούνται σαν προνομιούχοι, οι περισσότεροι «άνευ προσόντων».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τους αγώνες των εκπαιδευτικών αναπληρωτών και μόνιμων, καθώς και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, για το δικαίωμα στη δουλειά, σε δωρεάν παιδεία, για μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και την ανάπτυξη δράσης αλληλεγγύης στη μάχη αυτή για το δημόσιο σχολείο.

Όλοι-ες τη Δευτέρα στην απεργιακή κινητοποίηση που καλούν ΣΔΝΠ-ΕΛΜΕ στη Πάτρα, στην διεύθυνση περιφερειακής εκπαίδευσης στις 10:00 π. μ.

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί ΟΛΩΝ των αναπληρωτών με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.
  • Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση
  • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
  • 20 μαθητές ανά  τμήμα - 15 μαθητές σε προσχολική αγωγή- Α’ & Β’ δημοτικού -15 στις Ομάδες Προσανατολισμού -10 στα εργαστήρια.
  • Ενιαίο δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά, ελεύθερη πρόσβαση σε μια ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Όχι στο νέο λύκειο και στα μέτρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση Γαβρόγλου.
  • Όχι στην εισχώρηση των επιχειρηματικών συμφερόντων στα σχολεία. Κατάργηση των διδάκτρων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!