4 Σεπ 2013

Η δημοκρατία στο απόσπασμα

         Η δημοκρατία στο απόσπασμαΣε μια περίοδο που η μνημονιακή πολιτική στέλνει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού στην εξαθλίωση δίχως ίχνος νομιμοποίησης ,είναι λογικό επακόλουθο από την πλευρά της κυβέρνησης η προσπάθεια καταπάτησης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Η οικονομική κρίση στη χώρα μας, αλλά και συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο, αξιοποιείται ως ευκαιρία για την κλιμάκωση της επίθεσης στην εργασία και στις λαϊκές ελευθερίες.

Η χωρίς προηγούμενο καταστολή κάθε προσπάθειας αντίστασης απέναντι σε αυτήν την πολιτική συνδυάστηκε με την καταπάτηση του ασύλου, ενός κεκτημένου δικαιώματος από την εποχή των αγώνων του Πολυτεχνείου, με τις διώξεις αγωνιστών και την εισβολή σε αυτοοργανωμένους  χώρους και εστίες αντίστασης. Καλύτερο σύμμαχο η κυβέρνηση στην προσπάθεια εμπέδωσης της κατάστασης αυτής δεν θα μπορούσε να βρει από τη Χρυσή Αυγή.

Η κυβέρνηση πλάι πλάι με την Χρυσή Αυγή καλλιεργεί το ρατσισμό και το μίσος απέναντι σε όποιον αντιστέκεται και προτάσσει έναν άλλο δρόμο λαϊκής κυριαρχίας  Η συνεχής λασπολογία και προπαγάνδα και οι επιθέσεις στις λαϊκές κινητοποιήσεις σε συνδυασμό με την απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αποσκοπεί στην εμπέδωση ενός κλίματος κοινωνικού κανιβαλισμού.

Πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα μέσα στο καλοκαίρι, οι αστυνομικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον δήμο, επέλεξαν ξημερώματα, να εκκενώσουν χώρους όπως το Παράρτημα το οποίο αποτελούσε από το Πολυτεχνείο εφαλτήριο αγώνων του λαϊκού κινήματος. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε την επανειλημμένη προσπάθεια της αστυνομίας να  εκκενώσει την πλατεία Όλγας. Σε αυτό το φόντο δεν είναι τυχαία επιλογή από την Χρυσή Αυγή η πλατεία Όλγας για να κάνει εκδήλωση. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος: η στοχοποίηση ενός ακόμα χώρου αναφοράς του εργατικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος.

Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια καταπάτησης ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας στο όνομα της κρίσης και της ανάπτυξης η απάντηση μας πρέπει να είναι άμεση. Η δημοκρατία δεν κατακτιέται με συμμαχίες στο εύρος του συνταγματικού τόξου ή με την αναμονή για μια κοινοβουλευτική αλλαγή. Κατακτιέται αντιτάσσοντας την ολόπλευρη υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, υπεράσπιση που συνδέεται με την περιφρούρηση του ίδιου του εργατικού και λαϊκού κινήματος και των κατακτήσεων που αυτό επέβαλε με τους μακρόχρονους αγώνες του.