24 Δεκ 2010

Τα κάλαντα της Κερατέας

Ένα μπράβο στους αγωνιστές της Κερατέας και στα παιδιά που είπανε τα κάλαντα που ταιριάζουν στις μέρες μας! Καλή συνέχεια στον αγώνα σας!

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης



Αναδημοσιεύουμε προκήρυξη που μοίρασε η Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα
Δημόσιοι –Ασφαλείς Αυτοκινητόδρομοι
Όχι στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας
Συνέχιση του έργου για το δρόμο
Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος –Τσάκωνα
Καμία απόλυση των εργαζομένων στο έργο

Είναι σαφές εδώ και χρόνια ότι αποτελεί πολιτική των κυβερνώντων η εκχώρηση του δημόσιου πλούτου σε ιδιώτες κυρίως μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή και με απευθείας ξεπούλημα. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι που φτιάχνονται σήμερα γίνονται με βάση τα ΣΔΙΤ, μια πολιτική που φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα. Ούτε τα έργα είναι εν πολλοίς ποιοτικότερα ενώ παράλληλα ο λαός πληρώνει πολλαπλές φορές το έργο μέσω των διοδίων που αυξάνουν διαρκώς ενώ σχεδόν ποτέ δεν φεύγουν. Η περίπτωση της Ολυμπίας οδού είναι ένα ακόμα τέτοιο παράδειγμα και μάλιστα με πολλαπλές ιδιαίτερες πτυχές.
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται κυρίως (πλειοψηφικά μάλιστα) από το ελληνικό δημόσιο ενώ η κατασκευαστική εταιρία και οι τράπεζες συνεισφέρουν ένα μικρό κομμάτι του συνολικού κονδυλίου. Εντούτοις είναι αυτές που κατά αποκλειστικότητα το διαχειρίζονται όχι μόνο τεχνικά αλλά και διοικητικά. Φτάσανε μάλιστα σε σημείο να μπλοκάρουν ουσιαστικά την συνέχιση του έργου ώστε να εκβιάσουν το δημόσιο ως προς τις πληρωμές. Η κατασκευαστική εταιρία VINCI προχώρησε και σε εκτεταμένες απολύσεις, απολύοντας παράνομα με μιας 26 εργαζόμενους ξεπερνώντας και το νομικό όριο του 5%! Είναι φυσικό ότι αυτή η πολιτική έχει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για του εργαζόμενους στο έργο όσο και για το σύνολο του λαού: οδηγοί σκοτώνονται σε ένα ημιτελές και ατελές έργο, όλοι μας χρυσοπληρώνουμε το δρόμο ενώ παράλληλα κυβερνήσεις – τράπεζες – μεγαλοκατασκευαστικές παίζουν παιχνίδια πάνω στις ζωές μας, η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται.
Απέναντι σε αυτή την κατεύθυνση προβάλουμε την ανάγκη για εθνικοποίηση των τραπεζών και των κοινωφελών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα για τα μεγάλα τεχνικά έργα που χρειάζεται ο τόπος. Καταγγέλουμε τις κυβερνήσεις που εδώ και χρόνια ξεπουλάνε τη χώρα, την κυβέρνηση και την Τρόικα που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, τις μεγαλοκατασκευαστικές –ελληνικές και ξένες – που θησαυρίζουν αδιαφορόντας για τις ζωές μας, το περιβάλλον, τις τράπεζες που την ίδια στιγμή που διασώζονται με τα λεφτά του ελληνικού λαού μπλοκάρουν το έργο για να βγάλουν και άλλα τοκογλυφικά κέρδη.
Απαιτούμε:
  • Άμεση συνέχιση του έργου και ολοκλήρωση του με βάση όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές
  • Επαναπρόσληψη των απολυμένων στο έργο
  • Να σταματήσει ο εκβιασμός και η τρομοκρατία των εργαζομένων στο έργο – τήρηση της συλλογικής κλαδικής σύμβασης και όχι επιχειρησιακής όπου επιχειρείται διά αυτού μείωση των μισθών
  • Από το νέο Δημοτικό & Περιφερειακό συμβούλιο να βγάλουν αντίστοιχη δημόσια ανακοίνωση και να απαιτήσουν τα παραπάνω.

20 Δεκ 2010

Δελτίο Τύπου για την Φασιστική απειλή που θέλει να φυτρώσει στην πόλη μας


Την Κυριακή 19/12, μια ομάδα Χρυσαυγιτών προκάλεσε με την παρουσία της και τα ξενοφοβικά της συνθήματα μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Διονυσίου. Αφορμή για να βρει αυτό το κοινωνικό δηλητήριο το δρόμο του υπήρξαν τα πρόσφατα γεγονότα μεταξύ ομάδων μεταναστών, οι οποίοι μπροστά στην ανάγκη να βρουν δρόμους παράνομης διαφυγής και στα πλαίσια της γκετοποίησης που τους έχει επιβληθεί φτάνουν στο σημείο να διαπλικτίζονται μεταξύ τους και να οικοδομούν αντιπαραθετικές ομαδοποιήσεις. Το πρόβλημα αυτό όμως απαιτεί την εντελώς ανάποδη πολιτική λύση από αυτή που οι ομάδες των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής προτείνουν. Αντί για στείρο και επικύνδινο ρατσισμό θέλει ουσιαστική πάλη για τον εκδημοκρατισμό και την δυνατότητα χορήγησης πολιτικού ασύλου από τις χώρες της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες. Αυτό θα ήταν και η λύση για τη χώρα μας, αφού έτσι δεν θα συσσωρεύονταν εδώ χιλιάδες μεταναστών που προσπαθούν επί μήνες ο καθένας παράνομα να φτάσουν σε μια άλλη χώρα. Καταγγέλουμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που προσπαθούν τώρα μέσα στην κρίση και την απογοήτευση του κόσμου να βρουν κοινωνικό έρισμα και καλούμε όλο τον δημοκρατικό λαό της Πάτρας να τους απομονώσει. Καταγγέλουμε τις δυνάμεις καταστολής, τα ΜΑΤ που όταν βλέπουν πορεία ξέρουν να χτυπούν αλύπητα αλλά άφησαν τα φασιστοειδή ελεύθερα να προκαλούν ακόμα και με απειλές βίας. Απέναντι σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε την νέα δημοτική και περιφερειακή αρχή να εκδόσουν ανακοινώσεις καταγγελίας του γεγονότος.

Ομιλία Μ. Χάρνεκερ

Ακολουθήστε το επόμενο Link και από αυτό στα επόμενα τμήματα της ομιλίας της Μάρτα Χάρνεκερ στην Πάντειο:

http://www.youtube.com/watch?v=iJ3PIsiHeCQ&feature=bulletin

Ο Κ. Λαπαβίτσας στο MEGA

15 Δεκ 2010

Πολιτική Ανακοίνωση για την Μαζική Απεργιακή Διαδήλωση στις 15/12


Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές που γέμισαν τους δρόμους στις πορείες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας απέναντι στην πιο σκληρή αντιλαϊκή επίθεση που γνώρισε μεταπολεμικά αυτός ο τόπος. Τους πάνω από 13.000 διαδηλωτές που συμμετείχαν στις δύο διαδηλώσεις που σήμερα 15/12 οργανώθηκαν στην πόλη της Πάτρας. Σημειώνουμε τη θετική πολιτική επιλογή σημαντικής μερίδας του εργατικού κινήματος και των διαδηλωτών να διαχωριστεί πολιτικά από την προδοτική ηγεσία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όπως αυτή εκφράζεται και εκπροσωπείται από τον  επικεφαλής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας. Τονίζουμε την ανάγκη συντονισμένων αποφασιστικών κλιμακούμενων αγώνων μέχρι τη νίκη. Εκφράζουμε την πεποίθηση του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να δυναμώσει το μέτωπο. Να περασουμε σε κοινές πορείες και διαδηλώσεις με αυτοτελή, ανεξάρτητα μπλοκ και συνθήματα όλων όσων αντιπαλεύουν την μάστιγα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ. –ΕΕ. Να περάσουμε σε μια νέα αγωνιστική ενότητα του των εργαζόμενων και της νεολαίας αυτής της χώρας κόντρα σε λογικές υποταγής, ηττοπάθειας και διασπαστικής κομματικοποίησης του κινήματος. Διάθεση που εκφράστηκε και με την ενιαία σημερινή κοινή πορεία στην Πάτρα, με μέτωπο ενάντια στην ηγεσία της ΓΣΕΕ αλλά και την αποστροφή  στα διχαστικά και ανεπίτρεπτα συνθήματα και πρακτικές του ΠΑΜΕ.

Μπορούμε να νικήσουμε!

Σήμερα οι χιλιάδες των αγωνιζόμενων δείχνουν ότι ο κόσμος δεν μασάει από τέτοια! Από τη φτηνή επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων, την αναγκαιότητα πολιτικής και οικονομικής κατοχής της χώρας από τους ‘ληστές λαών’ ΔΝΤ και ΕΕ και την κυβέρνηση Τσολάκογλου.
Η κρίση είναι δικιά τους κρίση, τα χρέη είναι δικά τους χρέη!

Καταγγέλουμε τη στρατιωτική στάση της αστυνομίας Πανελλαδικά. Στην Αθήνα οι δυνάμεις καταστολής χτυπούσαν στο ψαχνό με δακρυγόνα, ασφυξιογόνα ή και απευθείας. Η καταστολή πέρασε σε ένα νέο επίπεδο με μηχανές των ομάδων «Δ» και «Δίας» να πατάνε εργαζομένους, να εγκλωβίζουν μικρές ομάδες και να τις χτυπούν αλύπητα!

Φοβούνται!

Η καταστολή αυτή είναι ένδειξη της αδυναμίας τους – παραδέχονται ότι πολιτικά δεν πείθουν και αναγκάζονται να καταστείλουν την αγανάκτηση που γίνεται αγώνας. Στην Πάτρα η αστυνομία κράτησε πιο ‘διακριτική’ στάση ακριβώς διότι μετά  τη πτωτοφανή καταστολή στις 17 Νοέμβρη υπήρξε μαζική λαϊκή κατακραυγή από τον Πατρινό λαό.

Συνεχίζουμε! Η μαζικότητα της σημερινής κινητοποίησης διαμορφώνει σημαντική παρακαταθήκη για την συνέχεια.

Στο δρόμο της νικηφόρας συνέχισης του αγώνα είναι αναγκαία η συγκρότηση του μαζικού και διευρυμμένου Εργατικού- Λαϊκού Μετώπου ενάντια στο μνημόνιο και την πολιτική που εφαρμόζουν Κυβέρνηση – Τρόικα. Είναι αναγκαία η πιο σαφής, ριζικά αντιπαραθετική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, Πολιτική απάντηση που περνά άμεσα από τους πολιτικούς στόχους της «Παύσης Πληρωμών και Διαγραφής του Χρέους», της «άμεσης εξόδου από το Ευρώ και την συνολικότερης ρήξης με την ΕΕ», της «εθνικοποίησης και κοινωνικού ελέγχου των τραπεζών και των κοινωφελών επιχειρήσεων», της «αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των εργαζόμενων τάξεων», της ανατροπής της κυβέρνησης από τα κάτω και από τα Αριστερά! Σε αυτή την κατεύθυνση η ανατρεπτική κοινή δράση της αριστεράς, μπορεί, πρέπει και έχει πολλά να προσφέρει . Χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά, σήμερα είναι η ώρα. 

2 Δεκ 2010

Το κουκούλωμα της πτώχευσης...

... το προσωπείο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ο ΓΑΠ, οι διεθνείς σύμμαχοι ΔΝΤ-ΕΕ και οι κομπάρσοι των μεγαλοκαναλιών
…ένα θρίλερ με πολύ χρήμα!

Στις 28/10 μια ειδική ομάδα συνέταξε για το Eurogroup σχέδιο για την ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης το οποίο και υπερψηφίστηκε με την κοινή στήριξη Μέρκελ – Σαρκοζί. Όπως είχε ήδη γράψει το γερμανικό SPIEGEL για τις χώρες τις Ευρωζώνης και με δεδομένο ότι ο μηχανισμός των 750δις Ευρώ ούτε κατά διάννοια δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευσότητας των καταχρεωμένων κρατών, είναι προφανές ότι θα χρειασθούν διαρκή έκτακτα πακέτα στήριξης. Και είναι προφανές ότι πολλές χώρες πολύ απλά δεν… θα μπορούν να πληρώσουν! Και δυστυχώς για όλα τα κυνικά γεράκια της ΕΕ το ερώτημα που μπαίνει μπροστά στα ενδεχόμενα πτώχευσης κρατών είναι το πώς… θα σώσουνε τις τράπεζες! Και έτσι φτιάχθηκε η ελεγχόμενη πτώχευση, μια μεθοδολογία πτώχευσης που ελεγχόμενα πτωχεύει την εκάστοτε χώρα ώστε με βάση τον φυσικό πλούτο και την εθνική της περιουσία να μην μείνουν ακάλυπτοι οι πιστωτές της δηλαδή οι τράπεζες…

Το σενάριο αυτό αποτελεί και την κύρια κατεύθυνση της κυβέρνησης σε συμμαχία με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Μάλιστα ο «διεθνής μαχητής» ΓΑΠ έχει βάλει όλα του τα τσιράκια στα κανάλια να προσπαθούν να μας πείσουν ότι αποτελεί εθνική επιτυχία η επέκταση του χρόνου πληρωμής και η αναδιάρθρωση του χρέους! Δηλαδή θέλουν σώνει και καλά να πεισθούμε ότι το να μας μεγαλώσουν το δάνειο και να επεκτείνουν το διάστημα παραμονής της Τρόικας στη χώρα είναι για το καλό μας! Φυσικά και αυτό δεν είναι νίκη για το λαό. Απλώς αποκαλύφθηκε ότι με το Μνημόνιο όχι δεν θα μειωνόταν το χρέος αλλά αντίθετα θα αυξανόταν (για την ακρίβεια 150% πάνω!). Και πάνω στο νέο πρόβλημα που δημιούργησαν, στην συνέχεια αυτών που είχαν δημιουργήσει, φέρνουν την αναδιάρθρωση – ανάταξη του χρέους που επί της ουσίας μεγαλώνει το διάστημα αποπληρωμής με αντάλλαγμα φυσικά ένα νέο μνημόνιο! Και όχι ότι τότε το δάνειο θα έχει αποπληρωθεί. Όταν χρωστάς 160%+ του ΑΕΠ πολύ απλά ποτέ δεν θα καταφέρεις να το πληρώσεις, πολλώ δεν μάλλον όταν δανείζεσαι με υψηλότερα επιτόκια. Το πολιτικό θέμα είναι το ζουμί και έγκειται στη μάχη της Τρόικας απέναντι στο λαό, στην προσπάθεια να προωθηθεί ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης από την «χούντα» Κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ.

Τι σημαίνει αναδιάρθρωση του χρέους και ελεγχόμενη χρεοκοπία για την χώρα και το λαό…

6 Δεκέμβρη Πορεία...στο δρόμο της κοινωνικής έκρηξης!

Πριν από 2 χρόνια, η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από εδικό φρουρό, ήταν η αφορμή που πυροδότησε τη μεγάλη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Οι καθημερινές μαζικότατες κινητοποιήσεις και τα εκρηκτικά χαρακτηριστικά τα οποία είχαν, αποκάλυψαν τη συσσωρευμένη οργή μιας γενιάς που δεν είναι διατεθειμένη να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Η αγανάκτηση και η οργή που έβγαζαν εργαζόμενους και νέους για ημέρες στους δρόμους, σήμερα έχει μεγαλώσει. Το επόμενο διάστημα θα είναι μια περίοδος έντονων κοινωνικών αγώνων στη μάχη που δίνει το λαϊκό κίνημα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Πρώτος κόμβος η 6η Δεκέμβρη, η επέτειος της δολοφονίας του μαθητή.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καλεί την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου στις 12.00 στο παράρτημα σε πορεία που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές από σχολεία της Πάτρας και την ΟΛΜΕ.