21 Ιουν 2010

Kάτω τα χέρια από τις εργασιακές σχέσεις!

Στις 16 Ιούνη η χούντα κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δ.Ν.Τ. με προεδρικό διάταγμα (!) έβαλαν στο στόχαστρο και πυροβολούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και ειδικά της νέας γεννιάς.

Με το Προεδρικό αυτό διάταγμα αλλά Παπαδόπουλου, τσακίζουν τη δυνατότητα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων. Αναιρούν τη διαιτησία. Διευκολύνουν τις απολύσεις. Δίνουν τροφή τη νέα γεννιά στους εργοδότες.

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα (αποφασίζομεν και διαττάσσομεν!)– κόλαφο των δικαιωμάτων της νέας γενιάς και των εργαζομένων συνολικά, προβλέπονται τα παρακάτω άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα:

  • Θεσμοθετείται η αμοιβή κάτω - κατά 20% - από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους νεοεισερχόμενους στην δουλειά και τους εργαζόμενους από 18-25 χρονών! Πρόκειται για το ελληνικό αντίστοιχο του Γαλλικού CPE και κατεβαίνει ως παράγραφος σε ένα… Προεδρικό Διάταγμα λες και είναι μια απλή ρύθμιση!

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια τους!

  • Υποσκάπτει έτσι την υπογραφή συλλογικής σύμβασης πολύ περισσότερο αφού καταργεί και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στην Διαιτησία.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου ΠΔ δείχνει ήδη τις συνέπειές της, καθώς είναι στον αέρα ΟΛΕΣ οι συμβάσεις ακόμη και η ΕΓΣΣΕ.

Στόχος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας είναι η πλήρης κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και η επιβολή καθεστώτος της ατομικής διαπραγμάτευσης, του ατομικού εκβιασμού και της καθολικής υποταγής. Πρόκειται για τεράστιο, ιστορικό πισωγύρισμα.

  • Ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων αφού αυξάνει τα όρια για συνηθισμένου μεγέθους επιχειρήσεις στην Ελλάδα ενώ παράλληλα εκμηδενίζει τις αποζημιώσεις. Ουσιαστικά αν ο εργοδότης χρησιμοποιήσει το ‘τέχνασμα’ της προειδοποίησης δικαιούται να πληρώσει μόλις το 50% της αποζημίωσης και μάλιστα με διακανονισμό! Μέτρο που χτυπά ευθέως τις συντάξεις αφού σπρώχνει τους εργοδότες προς συμφέρουσες απολύσεις και κατάλληλες προσλήψεις. Απολύσεις που μετατρέπουθν σε μακρυνό όνειρο τα χρόνια εργασίας για συνταξιοδότηση!
  • Νομοθετεί και ενισχύει την μαύρη παιδική εργασία μέσα από ετήσιες "συμβάσεις μαθητείας" με το 70% της ΕΓΣΣΕ!! για παιδιά από 15 έως 18 ετών! Επιχειρούν έτσι να οδηγήσουν μια γενιά – σε εργασιακές σχέσεις που συγκρίνονται μονάχα με την εργασιακή πραγματικότητα 6του 19ου αιώνα .

Υπολογίζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο…

Ξεχνούν το δυναμικό παρόν που η σημερινή νέα γενιά έδειξε στους αγώνες. Ξεχνάνε ότι αυτοί που τώρα κυβερνούν υπέκυψαν στο βάρος του αγώνα ενάντια στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ξεχνάνε τις δεκάδες χιλιάδες νέων που ξεχύθηκαν το Δεκέμβρη. Ξεχνάνε την πλημμύρα εργαζομένων στις 5 Μάη. Πάνω από όλα δείχνουν να μην βλέπουν ότι η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση όλο και αυξάνουν, όλο και φουσκώνουν.

Σήμερα οι αγώνες αλλά και η δυσαρέσκεια πρέπει και μπορούν να πάρουν μορφή! πρέπει Να μετασχηματισθούν σε ώριμο συντονισμένο διαρκή και αποφασιστικό παλλαικό αγώνα. Σε έναν αγώνα συλλογικής υπεράσπισης των συμφερόντων μας. Μέσα από τη συγκρότηση και συντονισμό μορφών κοινής δράσης και αντίστασης σε κάθε επίπεδο: στα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές αγώνα. Την κοινή δράση της αριστεράς, την μετωπική στάση απέναντι στις αντιλαικές πολιτικές.

Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους, δεν θα δεχτούμε να μας πάνε πίσω ένα αιώνα!

Μπορούμε να νικήσουμε! Μπορούμε να επιβάλουμε μια δικιά μας πολιτική. Να παλέψουμε για Στάση Πληρωμών στο Τοκογλυφικό χρέος και όχι στους μισθούς και τις συντάξεις, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς,για εθνικοποίηση και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και των άλλων κοινωνικά κρίσιμων υποδομών, για έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ, φορολόγηση του κεφαλαίου, αλλαγή – ανασυγκρότηση της παραγωγικής κατάστασης προς όφελος των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου. Η χούντα κυβέρνησης - Ε.Ε. Δ.Ν.Τ. πρέπει να πέσει μαζί με την πολιτική τους!

Δεν έμαθαν να μας σέβονται – Θα μάθουν να μας φοβούνται!