8 Ιαν 2024

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και αναπνέει στους αγώνες και τις εξεγέρσεις της νέας εποχής!

 

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και αναπνέει στους αγώνες και τις εξεγέρσεις της νέας εποχής!

 

Κάλεσμα στην συγκέντρωση τιμής στον Ν. Τεμπονέρα που διοργανώνουν μαζικοί φορείς την Τρίτη 9/1 στις 18:00 στο σχολικό συγκρότημα στην πλ. Βουδ.


Συμπληρώνονται φέτος 33 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τους δολοφόνους της ΟΝΝΕΔ επειδή βρέθηκε στο πλευρό των μαθητών στην Πάτρα ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κοντογιαννόπουλου.

Το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα των καταλήψεων του 1990-91 κατάφερε να συγκρουστεί νικηφόρα με την κυβέρνηση της ΝΔ, οδηγώντας την στην απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου και στην απομάκρυνση του Κοντογιαννόπουλου από το υπουργείο. Το διαρκές στοίχημα όλων των κυβερνήσεων από τότε είναι να υλοποιήσουν την στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αλλά και των επιταγών του ΣΕΒ για μια παιδεία των ιδιωτικοποιήσεων, της εντατικοποίησης και του αυταρχισμού, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με τη διδασκαλία υποταγμένη στις ανάγκες του επιχειρηματικού κέρδους και της άρχουσας τάξης.

Η νεολαιίστικη εκείνη εξέγερση γέμισε με ελπίδα και αυτοπεποίθηση ένα λαό που δεχόταν την επίθεση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κεφαλαίου στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

33 χρόνια μετά και το μάθημα αγώνα και ζωής που μας παρέδωσε είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Σήμερα που κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο εντείνουν την επίθεση και χτυπούν τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα και ελευθερίες, η αγωνιστική στάση του Ν. Τεμπονέρα είναι οδηγός. Η μαχητική στάση αλληλεγγύης που έδειξε υπερασπιζόμενος τους μαθητές και τις καταλήψεις τους, τον αγώνα ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου-Μητσοτάκη, ήταν αγώνας για  το μέλλον του κόσμου της δουλειάς και της κοινωνίας. Το παράδειγμα του Νίκου Τεμπονέρα εμπνέει τους αγώνες του σήμερα, που η κυβέρνηση εφαρμόζει την συνολική πολιτική της ΕΕ και των μεγάλων αστικών επιτελείων προχωρώντας με λυσσαλέο τρόπο σε μια σαρωτική επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες λαού και νεολαίας. Χαρακτηριστικό είναι και το νομοσχέδιο που έρχεται να καταθέσει που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και την πλήρη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς επίσης και μια σειρά αντεργατικών νόμων που έχουν περάσει το προηγούμενο διάστημα (νόμοι Χατζηδάκη, Γεωργιάδη). Σε αυτή τη δύσκολη εποχή η συστράτευση όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας για την ανατροπή των αντιδραστικών πολιτικών, που διαλύουν ό,τι απέμεινε όρθιο απ’ τις κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας, είναι όσο ποτέ αναγκαία. Ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να στρατευτούμε σ’ αυτόν τον αγώνα. Ο άλλος δρόμος, αυτός της απάθειας και της υποταγής είναι δρόμος προς την εκβαρβάρωση της κοινωνίας και της ανθρώπινης υπόστασης. Γι΄ αυτό η μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή.

Απέναντι στη «κανονικότητα» που ετοιμάζουν, στο δόγμα «νόμος και τάξη» και την καταστολή στους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων, η απάντηση που πρέπει να δώσει η μαχόμενη αριστερά δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από έναν σύγχρονο πολιτικό μαχητικό κίνημα ανατροπής της επίθεσης, υψώνοντας τοίχο απέναντι στην κυβέρνηση με την πάλη μας για τα σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα, για τα κοινωνικά αγαθά, την υγεία, τις δημοκρατικές ελευθερίες!

Δεν ξεχνάμε! Συνεχίζουμε στο δρόμο του Ν. Τεμπονέρα, που ζει στους καθημερινούς αγώνες που συνεχίζουν τη δική του πάλη για Δουλειά, Ειρήνη, Παιδεία, Ελευθερία.

ΖΕΙ, ΖΕΙ Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ - ΜΕ ΠΕΤΡΟΥΛΑ, ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ!