30 Απρ 2022

1η Μάη μέρα αγώνα! Απέναντι στη φτώχεια τον πόλεμο και την εξαθλίωση

 

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1/5 ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:00 ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Π.


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας στηρίζει τις εργατικές κινητοποιήσεις για την φετινή πρωτομαγιά.

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει μπροστά σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν. Η ακρίβεια στο ρεύμα, στα τρόφιμα, στα νοίκια, κάνει την ζωή αβίωτη, η επίθεση στο δικαίωμα στην εργασία και του αγώνα (νόμος Χατζηδάκη) καλά κρατεί, η πανδημία επιμένει. Η κυβέρνηση της ΝΔ που έφερε την κατάσταση έως εδώ σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και με την συναίνεση στις βασικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, προσπαθεί να μας πείσει ότι τα προβλήματα έπεσαν από τον ουρανό, ότι δεν «φταίει για τίποτα», ότι «κάνει το καλύτερο», ή ό,τι φταίει για όλα ο πόλεμος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η ΕΕ και το πολιτικό σύστημα έχουν την απόλυτη ευθύνη για έξαρση  της ακρίβειας και της φτώχιας που απλώνεται καθημερινά.  Στις εξωφρενικές αυξήσεις στο ρεύμα πληρώνουμε πριν απ’ όλα την εγκληματική πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μετατροπής του ρεύματος από κοινωνικό αγαθό σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα. Πληρώνουμε τα ασύλληπτα υπερκέρδη του Μυτιληναίου, του Βαρδινογιάννη, του Λάτση, των ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ. Στην ακρίβεια στο ράφι πληρώνουμε πριν απ’ όλα την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών, τον έλεγχο της παραγωγής και των τιμών από τις πολυεθνικές των τροφίμων, και τις τράπεζες.

Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε τους εργαζόμενους που παίρνουν το βασικό μισθό, χώρια που με το «ξήλωμα» των Συλλογικών Συμβάσεων δεν πρόκειται καν να φτάσουν στην πλειοψηφία των εργαζόμενων.

136 χρόνια μετά το Σικάγο, η εργατική τάξη και ο λαός βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα ερωτήματα. Είτε οι αστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν καταστροφικό τους έργο στον δρόμο του πολέμου, της φτώχιας, των πανδημιών και της περιβαλλοντικής καταστροφής, είτε η εργατική τάξη θα σταματήσει αυτή την πορεία υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην ζωή, θα ανατρέψει την πολιτική τους, ανοίγοντας τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση που ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν!

136 χρόνια μετά το Σικάγο, η συγκρότηση σωματείων στην καρδιά του καπιταλισμού, όπως στην Google και στην Amazon, οι εργατικοί αγώνες και οι απεργίες σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν πόσο λάθος έκαναν όσοι βιάστηκαν να ξεγράψουν την εργατική τάξη. Απέναντι στη βαρβαρότητα του σύγχρονου καπιταλισμού η ελπίδα βρίσκεται στον ταξικό και διεθνιστικό αγώνα των εργαζομένων και όλου του λαού, για την ειρήνη των λαών και την ελευθερία, για την ήττα της πολεμικής εκστρατείας του κεφαλαίου, για την κοινωνική απελευθέρωση και την εργατική χειραφέτηση.

Δεν θα συνταχθούμε με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία που ταξικής συναίνεσης και υποταγής των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Όμως και η ηγεσία του ΠΑΜΕ υπονομεύει τις δυνατότητες για έναν ευρύ συντονισμό σωματείων και για κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων.

Είναι η ώρα για την οργάνωση του λαού. Για ένα ισχυρό, ανασυγκροτημένο, πολιτικοποιημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα τα βάλει «στα ίσια» με τη κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την ΕΕ. Που δεν θα εγκλωβίζεται στην αναμονή και στην εκτόνωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.