25 Μαΐ 2020

Αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη!


‘‘Από σήμερα θα αρνηθώ τροφή νερό κι οποιαδήποτε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε χωρίς να διεκδικώ τίποτα παρά μόνο δημοκρατία «ο πιο φθοροποιός αγώνας είναι αυτός για τ’ αυτονόητο»’’.

Β. Δημάκης


Με αυτή του τη δήλωση ξεκίνησε και πάλι ο Βασίλης Δημάκης απεργία πείνας και δίψας, διεκδικώντας για άλλη μια φορά το αυτονόητο δικαίωμα του στη μόρφωση. Ο Βασίλης, φοιτητής και κρατούμενος, στις 17/4/2020 μεταφέρθηκε στις φυλακές Γρεβενών, ως τιμωρία για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έκτοτε, προέβη σε απεργία πείνας και δίψας διεκδικώντας την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει τις σπουδές του. Μετά τις αντιδράσεις, αλλά και τη στήριξη φορέων και συλλογικοτήτων, έγινε δεκτό το αίτημά του στις 30/4/2020. Όταν μετά από διάφορες κωλυσιεργίες, υπογράφηκε η μεταγωγή του στις 8/5/2020, μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού: αντί όμως της επιστροφής στο κελί του, οδηγήθηκε τιμωρητικά στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

 Δυο εβδομάδες μετά, ο αποκλεισμός του από την εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται καθώς στερείται ακόμα και της πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μέσω των ενεργειών αυτών, το ελληνικό κράτος στερεί από τον Βασίλη Δημάκη βασικά συνταγματικά δικαιώματά του, αρνούμενο επιδεικτικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Κι όλα αυτά, ενώ κέρδισε το δικαίωμα του στην εκπαίδευση μετά από νικηφόρα απεργίας πείνας και δίψας το 2018, όπου φοιτώντας στο νυχτερινό λύκειο Πατρών κατάφερε να εισαχθεί στο Πολιτικό της Νομικής.

Ο αγώνας του Βασίλης Δημάκη καταδεικνύει με τον πιο ωμό τρόπο τον εμπαιγμό του ελληνικού κράτους και της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, αλλά και συνολικότερα το ρόλο και τη λειτουργία του  συστήματος «σωφρονισμού». Κόντρα στην κοροϊδία και στο σάπιο σωφρονιστικό σύστημα, αναδύεται το θάρρος του Βασίλη και η τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει για να ανατρέψει τη μοίρα που του επιβάλλουν και να κερδίσει το στοιχειώδες δικαίωμα, που ακόμα και νομικά το έχει.

Ο Βασίλης έχει διανύσει ένα μεγάλο δρόμο. Ο αγώνας του αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα. Ο αγώνας του οφείλει να γίνει αγώνας όλων μας για κατοχύρωση των δικαιωμάτων του λαού, κρατούμενων και μη.  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνει την αλληλεγγύη της στο κρατούμενο απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη που αντιμετωπίζει για άλλη για άλλη μια φορά άμεσο κίνδυνο ζωής, καθώς η υγεία του είναι ήδη καταπονημένη, και συντασσόμαστε με τον δίκαιο και αυτονόητο αγώνα του για να μπορεί αν συνεχίσει τις σπουδές του.


ΟΛΟΙ/ΕΣ σήμερα Δευτέρα 25/5  στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη, στις 18:00 στην Πλατεία Γεωργίου!