5 Δεκ 2019

Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες. Δεν ξεχνάμε τίποτα - συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη!


Η μαζική εξέγερση εργατών και νεολαίας του Δεκέμβρη του 2008, που πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του 15χρόνου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία της ΝΔ, παραμένει, 11 χρόνια μετά, ζωντανή και επίκαιρη.

Το κίνημα του Δεκέμβρη με το δυναμισμό του άνοιξε νέους δρόμους για το κίνημα. Με την πρωτοφανή μαζικότητα και επιμονή του, με την άμεση και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυβέρνησης, των θεσμών του κράτους, της εξουσίας και του πλούτου, με τη διάρκεια και τον παλμό του, με την άρνησή του να μείνει στα όρια της «νομιμότητας», του καθωσπρεπισμού και τελικά της υποταγής στους θεσμούς, έδειξε το δρόμο για μια συνολική και ριζική ανατροπή της μέχρι τότε πολιτικής της αστικής τάξης.

Τον τελευταίο καιρό οι μνήμες αυτές διεγείρονται ξανά, με την κυβέρνηση της ΝΔ να αφήνει ελεύθερα τα δολοφονικά της  σχέδια, στο όνομα του “Νόμος και Τάξη”, προμηνύοντας με λόγια και πράξεις την κλιμάκωση της καταστολής. Η κατασταλτική μανία αποτελεί  πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία για να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική, επιδιώκει  να τρομοκρατήσει λαό και νεολαία, να κτυπήσει το μαζικό κίνημα και τον κόσμο που αντιστέκεται. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση από την πλευρά της να καταπνίξει κάθε προσπάθεια αντίστασης και να προβάλει ως “κανονικότητα” και στην Ελλάδα  την κρατική καταστολή, όπως συνέβη στη Γαλλία με τα κίτρινα γιλέκα, όπως συμβαίνει και στη Χιλή, με τη χρήση όπλων απέναντι στον εξεγερμένο λαό. Πλάι σε αυτά, το φακέλωμα των σωματείων, η καταστρατήγηση του δικαιώματος στην απεργία κι η κατάργηση συλλογικών κλαδικών συμβάσεων, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι χουντικής έμπνευσης συλλήψεις και η απελευθέρωση Κορκονέα και Ρουπακιά έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της επίθεσης στο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να διεκδικεί.

Την ίδια περίοδο με το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη για άδειασμα των καταλήψεων μία μέρα πριν την 6η Δεκέμβρη, συζητιέται και το νέο ασφαλιστικό που είναι σημαντική πρόκληση για τους εργαζόμενους, αλλά και το νομοσχέδιο για την παιδεία που ήδη έχει ξεσηκώσει μαζικές αντιδράσεις από τους φοιτητές. Τις πρώτες απαντήσεις τις έχουν πάρει ήδη. Η πολιτική τους έχει βρει αναχώματα, όμως ακόμα ο συσχετισμός είναι υπέρ τους.

Σήμερα 11 χρόνια μετά συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ αλλά και του προκατόχου της, του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να ενσωματώσει τις λαϊκές αντιδράσεις , ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις αστικές τάξεις που θέλουν την νεολαία «αναλώσιμη» στα πολεμικά τους σχέδια, το ρατσισμό, το εθνικιστικό μίσος ανάμεσα στους λαούς και τον φασισμό, το σεξισμό. Η επίθεση της κυβέρνησης, του αστικού πολιτικού συστήματος και του κράτους κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μπορεί και πρέπει να ανατραπεί, όπως έδειξαν (αλλά αγνόησαν τα συστημικά ΜΜΕ)  οι συγκλονιστικές σε όγκο και παλμό πορείες για το Πολυτεχνείο σε όλη την Ελλάδα, οι εργατικοί αγώνες που προηγήθηκαν αλλά και η κλιμάκωση της μαζικής πάλης του φοιτητικού κινήματος 

Απέναντι σε ένα σύστημα που το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι σφαίρες στη νεολαία και λεφτά στις τράπεζες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς, η νεολαία, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν συμφέρον και μπορούν να παλέψουν για τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζουν με την αντικαπιταλιστική αριστερά μπροστά!

Όλοι/ες στη συγκέντρωση και πορεία την Παρασκευή 6/12, στις 12:00 από το Παράρτημα!