19 Φεβ 2019

Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας για μια ενωτική αντικαπιταλιστική παρέμβαση στο Δήμο Πάτρας



Η διεξαγωγή των φετινών δημοτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη περίοδο για τους εργαζομένους και το λαό. Όλο το φάσμα των αστικών πολιτικών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, κτλ), καθώς και οι εκφραστές του σε τοπικό επίπεδο ανταγωνίζονται, για το ποιος θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την «μεταμνημονιακή» βαρβαρότητα, συνεχίζοντας την επίθεση στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Ο σκληρός διπολισμός που καλλιεργείται, με κύριους εκφραστές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, επιδιώκει να εγκλωβίσει τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες στις συμπληγάδες του ευρωμονοδρόμου για να εξυπηρετηθεί η  αντιδραστική καπιταλιστική ανάπτυξη. Στους δήμους η ψήφιση του Κλεισθένη Ι έρχεται να εμπεδώσει τη λειτουργία των θεσμών του τοπικού κράτους ως φορείς υλοποίησης μιας αντιλαϊκής-αντεργατικής περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής μέσα από τη φορομπηξία, την ιδιωτικοποίηση δημοσίων χώρων-υποδομών, το τσάκισμα των κοινωνικών παροχών και την ένταση της επιχειρηματικής του λειτουργίας.

Απέναντι σε αυτή το ζοφερό τοπίο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει να παρέμβει αποφασιστικά μπροστά στις εκλογικές μάχες για να αναβαθμιστεί η ενεργητική εμπλοκή του λαϊκού παράγοντα, στο ξέσπασμα αγώνων που θα διεκδικούν εδώ και τώρα ριζική βελτίωση της ζωή των εργατικής τάξης και του λαού. Για να ενισχυθεί το ρεύμα καταδίκης και ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής, των πολιτικών δυνάμεων του ευρωμονοδρόμου, του μαύρου μετώπου Κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ. Για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό ευρωμνημονιακό πλαίσιο, να ανοίξει ο δρόμος για μια σύγχρονη ανατρεπτική αντικαπιταλιστική διέξοδο και συνολική στρατηγική απάντηση στη κρίση του καπιταλισμού.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας, στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων των συνελεύσεων των Τοπικών Επιτροπών της, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα συγκρότησης μιας ενωτικής αριστερής αντικαπιταλιστικής κίνησης πόλης, ως ένα πρώτο βήμα με στόχο μια μαχητική παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές. Μιας κίνησης με πραγματικά ανατρεπτικό χαρακτήρα και αιχμηρή προγραμματική έκφραση, που θα επιδιώκει να ενισχύσει μορφές συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης για την ανάπτυξη επιθετικών αγώνων επιβολής των αναγκών των πληττόμενων στρωμάτων. Μια πραγματική συσπείρωση δυνάμεων και αγωνιστών σε μόνιμη βάση, και καθημερινή παρουσία στους αγώνες και στο τοπικό κίνημα, που θα προτάσσει μια συνολική κριτική και αμφισβήτηση στο μοντέλο ζωής στη πόλη από αντικαπιταλιστική-χειραφετητική σκοπιά.

Για αυτούς τους λόγους απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε φίλους και συναγωνιστές, σε αγωνιστές του εργατικού-λαϊκού κινήματος, σε δυνάμεις που αναζητούν δρόμους σύγκρουσης με τον ευρωμονόδρομο σε ρήξη με διαχειριστικές λογικές, σε πολιτικές και κινηματικές συλλογικότητες, συμμετοχής στη συνέλευση που καλεί η «Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας αριστερής αντικαπιταλιστικής κίνησης στη Πάτρα» την Κυριακή στις 11.30 π.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Δηλώνουμε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας, μέχρι πρότινος, δεν στηρίζει κάποια δημοτική κίνηση και ως εκ τούτου δεν έχει αποφασίσει ψηφοδέλτιο και επικεφαλής για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Επιπλέον εκτιμούμε πως η υπόθεση συγκρότησης μια τέτοιας κίνησης είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας θα επιδιώξει μέσα από τη συζήτηση που οργανώνεται την Κυριακή να συμβάλλει στη πιο πλατιά συσπείρωση αγωνιστών και δυνάμεων της αντιΕΕ-αντιιμπεριαλιστικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς για τη συγκρότηση ενός δημοτικού σχήματος με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε μέσα από το δημιουργικό-συντροφικό διάλογο και την ισότιμη συμβολή όλων, να διαμορφωθεί η πολιτική του στοχοθεσία, το πρόγραμμα καθώς και η φυσιογνωμία παρέμβασης του. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με σεβασμό στην αυτοτέλεια των διαδικασιών ενός δημοτικού σχήματος, θα επιδιώξει μέσα από αυτή τη διαδικασία συγκρότησης της αντικαπιταλιστικής δημοτικής κίνησης να ανακοινωθούν και τα επόμενα βήματα για την παρέμβασή μας στις δημοτικές εκλογές.

Για μια νικηφόρα παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις δημοτικές εκλογές.

Για ένα ελπιδοφόρο βήμα ενίσχυσης του ρεύματος της ανατρεπτικής ασυμβίβαστης πάλης στη πόλη της Πάτρας.

Όλοι-ες στην συνέλευση για τη συγκρότηση αριστερής αντικαπιταλιστικής κίνησης την Κυριακή 24/02 στις 11.30 στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.