30 Νοε 2009

Εισήγηση Συντονιστικού στην Παναθηναϊκή Συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, καλούμαστε να αποτιμήσουμε το μετεκλογικό τοπίο, τη νέα φάση της κυβερνητικής επίθεσης, την κατάσταση και τη δυναμική του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικού κινήματος, τις προοπτικές για την αντικαπιταλιστική Αριστερά. Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές έξω από τη συνολική πολιτική και κοινωνική συνθήκη που δημιουργεί η συγκυρία της οικονομικής κρίσης και η μέχρι τώρα αποτυχία των αστών να μπορέσουν να έχουν μια στρατηγική εξόδου. Σε πείσμα των όσων μας λένε, δεν πρόκειται απλώς για μια δημοσιονομική κρίση, αλλά για μια δομική καπιταλιστική κρίση, αποτέλεσμα των άλυτων αντιφάσεων και του βαθύτερου ανορθολογισμού του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, μια κρίση που αποτυπώνεται σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής παραγωγής και αναπαραγωγής. Η δημοσιονομική κρίση, τα ελλείμματα, η αύξηση του δημόσιου χρέους είναι αποτελέσματα και μορφές εμφάνισης της κρίσης και όχι οι ουσιώδεις πλευρές της. Και απ’ ό,τι φαίνεται οι κρισιακές τάσεις αυτή τη στιγμή επιμένουν. Τα όποια ψήγματα ανάκαμψης διαφημίζουν διάφοροι «αναλυτές» δεν αποτελούν πραγματική έξοδο από την κρίση. Είναι απλώς το αποτέλεσμα των ιλιγγιωδών πακέτων ενίσχυσης κυρίως του τραπεζικού συστήματος, αυτής της τεράστιας αναδιανομής εισοδήματος σε βάρος των κοινωνικών δαπανών και των εργαζομένων. Γι’ αυτό και βλέπουμε συγκυριακές ανόδους στα χρηματιστήρια ή διατήρηση υψηλής κερδοφορίας στις τράπεζες, την ίδια ώρα που η ένταση της κρίσης παραμένει αμείωτη.

Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη αδυναμία των αστών να έχουν μια πειστική και ολοκληρωμένη στρατηγική διεξόδου παράγει αποτελέσματα και έξω από την οικονομία. Σε αυτές τις αντιφάσεις πρέπει να αναζητήσουμε και τα σημάδια κρίσης πολιτικής στρατηγικής που συναντάμε και στο πολιτικό εποικοδόμημα, ειδικά από τη στιγμή που η συγκυρία της κρίσης οξύνει και τις κοινωνικές αντιθέσεις και σωρεύει εκρηκτικά κοινωνικά υλικά. 

21 Νοε 2009

Νέος Προϋπολογισμός: πράσινη λιτότητα και αντεργατικές αλλαγές

Με την κατάθεση του νέου σχεδίου για τον Προϋπολογισμό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εντείνει την επίθεση προς τα λαϊκά εργαζόμενα στρώματα και τη νεολαία. Ο νέος προϋπολογισμός μόνο σε φιλολαϊκή κατεύθυνση δεν κινείται. Αντίθετα, αυξάνει τα φορολογικά βάρη προς τον λαό ενώ παράλληλα αφήνει ακόμα πιο ελεύθερο το μεγάλο κεφάλαιο, συνεχίζει ένα καθεστώς λιτότητας και χαμηλών μισθών, διατηρεί εξίσου χαμηλά τα κονδύλια για τους κρίσιμους τομείς της παιδείας και της υγείας. Ρίχνει στάχτη στα μάτια με την ‘έκτακτη εισφορά’ των πολύ υγειών επιχειρήσεων τις οποίες ακολούθως ενισχύει πολλαπλάσια μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια και με περαιτέρω φοροαπαλλαγές. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί και στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός ‘ενδέχεται να τροποποιηθεί’ με βάσει τις απαιτήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα κατατεθεί προς την ΕΕ. Είναι φανερό δηλαδή από τώρα ότι στο βωμό της δημοσιονομικής συρρίκνωσης του ελλείμματος που αυτοί δημιούργησαν οι εργαζόμενοι θα καλεστούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από το υστέρημα τους. Επιπρόσθετα στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας θα κατατεθεί και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων, μια πολιτική κατεύθυνση που θα συνεχίσει και θα εντείνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά τα όποια παχιά λόγια της προεκλογικής περιόδου.

Εκατό μέρες κυβερνητικής θητείας ήταν αρκετές για να φανεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πόσο βαθιά αντιλαϊκή είναι η πολιτική του. Απέναντι στο νέο πράσινο κρεσέντο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας απαιτείται η πιο πλατιά συστράτευση στον αγώνα, η πιο μάχιμη και ριζοσπαστική πολιτική δράση. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν κάθε συμφέρον να παλέψουν σήμερα για τα δικαιώματα τους σε μια αξιοπρεπή εργασία, τα δικαιώματα τους για δημόσια και δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου, δίκαιο φορολογικό σύστημα, κοινωνική ασφάλιση, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα που θα υπερασπίζεται την εργασιακή προοπτική της νεολαίας, θα ενισχύει το κριτικό πνεύμα και όχι τη λογική του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης.


Πάτρα 21/11/2009
Η Επιτροπή Τύπου της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

18 Νοε 2009

Μαζικότατη η Πορεία του Πολυτεχνείου στην Πάτρα


Η ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α) Πάτρας χαιρετίζει τη μαζικότατη πορεία απο το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στην πορεία συμμετήχαν Φοιτητικοι σύλλογοι, η ΟΛΜΕ, πανεπιστημιακοι καθηγητές, σύλλογοι εργαζομένων, μαθητές, τα Ε.Α.Α.Κ και οργανώσεις της Αριστεράς. Η πορεία πέρασε απο το παλιό Βρετανικό προξενείο δίνοντας το αντιμπεριαλιστικο στίγμα του Πολυτεχνείου, απο το μνημείο του δολοφονημένου καθηγητή Νικ.Τεμπονέρα που σηματοδοτεί τα σύγχρονα πολυτεχνεία και τους αγώνες της νεολαίας, από την Νομαρχία Πατρών δηλώνοντας τον αντικυβερνητικό της χαρακτήρα και κατέληξε ξανά στο Παράρτημα.

Η διαδηλώση χρωματίστηκε έντονα από αντικυβερνητικά συνθήματα, με αφορμή τα νέα προγράμματα λιτότητας και την επικείμενη αντιασφαλιστική και αντιεκπαιδευτική επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συμφωνία με ΝΔ, Ε.Ε. και ΣΕΒ. Οι πρώτες 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζονται από ένα αντεργατικό κρεσέντο, από την προσπάθεια να επιβάλλει από νωρίς το σύνολο της συντηρητικής πολιτικής του. Η χθεσινή διαδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου έδειξε ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν είναι διαθετιμένοι να δώσουν καμιά περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση, οτι θα απαντήσουν δυναμικά με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.

14 Νοε 2009

Διάλεξη

Διάλεξη του Ευτύχη Μπιτσάκη
Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών
με θέμα:

«Φιλοσοφικές συνέπειες της σύγχρονης Φυσικής».

Η ανωτέρω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
την Τετάρτη 18 Νοεμβίου 2009 και ώρα 12:15
στην Αίθουσα I-4 του Συνεδριακού και Πολιτιστικού
Κέντρου του Πανεπιστημίου μας.

13 Νοε 2009

Eκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το Πολυτεχνείο

Σε μια  περίοδο που οικονομική κρίση  χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να περάσουν ακόμα περισσότερες αναδιαρθρώσεις σε βάρος των εργαζομένων και  της νεολαίας, το Πολυτεχνείο αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του λαϊκού κινήματος και της αντίστασης. Αποτελεί οδηγό ότι οι αγώνες μπορούν να κερδίζουν όσο κι αν θέλουν να μας βάλουν στο «γύψο» των ευρωμονόδρομων, της λιτότητας και των απολύσεων.

Αποδεικνύει ότι η αριστερά αν θέλει να είναι  νικηφόρα, πρέπει να είναι αποφασιστική, μαχητική και γειωμένη. Είναι ανάγκη όμως να είναι μια δύναμη χρήσιμη για του κόσμου και να αγωνίζεται σε κατεύθυνση ανατροπής γιατί το υπάρχον σύστημα αποδεικνύει ότι σε καμιά περίπτωση, παρά τις προσπάθειες για εξωραϊσμό της κατάστασης, δεν ικανοποιεί τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας. Αντιθέτως οδηγεί στην κρίση, προτείνει σαν λύση την ανασφάλιστη εργασία για να διατηρηθεί η κερδοφορία και στοχεύει στην διάλυση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευση και της υγείας. Το αίτημα του Νοέμβρη του ’73 για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία παραμένει επίκαιρο.

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούμε όλους τους αγωνιστές και τις συνιστώσες της αριστεράς, κοινωνικής και πολιτικής στην εκδήλωση με θέμα: «Η επικαιροποίηση του Νοέμβρη στο φόντο της οικονομικής χρήσης. Η απάντηση της ριζοσπαστικής - αντικαπιταλιστικής αριστεράς». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Νοέμβρη στις 18.00 στο Παράρτημα.

Συμμετέχουμε  στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου που διοργανώνουν οι φοιτητικοί & σπουδαστικοί σύλλογοι.

Συμμετέχουμε  στην πορεία την Τρίτη 17 Νοέμβρη  στις 18.00 που ξεκινά από το Παράρτημα, περνά από το πρώην Βρετανικό προξενείο και το μνημείο του δολοφονημένου αγωνιστή Ν. Τεμπονέρα και καταλήγει ξανά στο Παράρτημα.

12 Νοε 2009

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 – 2009: ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΕΡΓΟ!

ΟΙ  ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ  ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ  ΣΤΟ  ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ

   Δεν είναι μόνο οι μνήμες που ξυπνά, εκείνος  ο παράξενος Νοέμβρης. 36 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι μέρες του Νοέμβρη παραμένουν ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας, αντίστασης, αμφισβήτησης και ανυπακοής, χαραγμένο στη συλλογική μνήμη, με ένα κόκκινο νήμα που διατρέχει την σύγχρονη ιστορία των κοινωνικών αγώνων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.

   Τα  συνθήματα, τα τραγούδια, οι φωτογραφίες  και τα βιώματα, το ‘’ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’’ προσπαθούν χρόνια να τα ‘’χωρέσουν’’ σε μια άχρωμη και άγευστη μουσειακή γιορτή για την σύγχρονη πραγματικότητα, για την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος. Το Πολυτεχνείο όμως αντιστέκεται, ακριβώς επειδή ζει και αναπνέει μέσα από τους συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες, μέσα από την διαρκή αμφισβήτηση και ελπίδα για την ανατροπή, ακόμα και στους πιο δύσκολους συσχετισμούς. 

  Αυτό  ακριβώς είναι και το Πολυτεχνείο, η διαχρονική του απόδειξη: Ότι οι μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες του λαού και της νεολαίας, μπορούν να ξεπεράσουν τα στεγανά και τα όρια που τους θέτει η εκάστοτε πολιτική εξουσία και να είναι νικηφόροι! Η ελπίδα, πίστη και απαίτηση να αλλάξουν τα πράγματα και να αλλάξουν ριζικά, συνεχίζει να εμπνέει σ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης μέχρι και σήμερα τον λαϊκό αντιιμπεριαλισμό, τη ριζοσπαστικοποίηση του φοιτητικού κινήματος, τις αντιστάσεις στις αντεργατικές πολιτικές μέχρι και τις πρόσφατες ηρωικές απεργίες απέναντι στο νέο αντι-ασφαλιστικό νόμο, τα μαθητικά και τα νεολαιίστικά ξεσπάσματα της δεκαετίας του’90 και τους μεγαλειώδεις φοιτητικούς αγώνες των τελευταίων χρόνων, τις όμορφες ημέρες της αμφισβήτησης και ανυπακοής του Δεκέμβρη του 2009, του εκκωφαντικού ‘’ΩΣ ΕΔΩ’’! 

"ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’’, ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ  ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ"

Tο  μήνυμα της ελπίδας: Η νεολαία κρατάει γερά το κόκκινο νήμα του Πολυτεχνείου τα τελευταία χρόνια και μέσα από τους ηρωϊκούς, δύσκολους και νικηφόρους αγώνες της αποδεικνύει καθημερινά ότι ο δυσοίωνος δρόμος της διάλυσης του πτυχίου και της εργασιακής προοπτικής δεν είναι μονόδρομος. Απέναντι στην αντι-εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, απέναντι στην επίθεση στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τα φοιτητικά κινήματα των τελευταίων χρόνων αποτέλεσαν ηχηρό χτύπημα σε όσους μπορεί να πόνταραν (όπως και τότε άλλωστε, το ’73) σε μια νεολαία αδρανή, απαθή, ενσωματωμένη. Είναι αυτή η αμφισβήτηση που σφυρηλατήθηκε, δυνάμωσε και που βγήκε εκκωφαντικά στους δρόμους όταν είδε την προσπάθεια καταστολής της να πυροβολεί και να δολοφονεί. Οι όμορφες ημέρες του Δεκέμβρη ενώνουν νοητά και δείχνουν ξανά, ότι η νεολαία αντιστέκεται και αμφισβητεί, ότι ψάχνει να βρει εκρηκτικούς και ριζοσπαστικούς δρόμους για να βγει στο προσκήνιο, να δείξει το αύριο των αναγκών της κόντρα στο αντιδραστικό σήμερα των πολιτικών εκφραστών της αστικής πολιτικής.  

  Το  μήνυμα της αντίστασης: Δεν μπορεί παρά να αποτελεί σήμερα εφαλτήριο για τον συνολικό αγώνα του λαϊκού κινήματος, απέναντι σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση και τώρα πάνε να την φορτώσουν στο κεφάλι του εργαζόμενου κόσμου και της νεολαίας, εξαγγέλλοντας ‘’καλύτερες μέρες’’ που ποτέ δεν έρχονται! Ενάντια στο καθεστώς συμπίεσης του λαϊκού εισοδήματος, της καταστρατήγησης και των πιο βασικών εργασιακών κεκτημένων, την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και της επέκτασης των ΣΔΙΤ, την πλήρη ελαστικοποίηση του 8ώρου, της νέας αντεργατικής μόδας των stage, την διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να χαράξουν το δρόμο του αγώνα. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ίχνος ελπίδας ή ψευδαίσθησης για τις πολιτικές των κυβερνήσεων, ακόμα και αν αυτές αλλάζουν με ‘’πλούσια πακέτα’’ υποσχέσεων, απλά για να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική. Άλλωστε, η τεράστια συντριβή της Ν.Δ. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, λίγη σχέση είχαν με κάποιο όραμα ‘’αλλαγής’’ από το ΠΑΣΟΚ- ήταν πολύ περισσότερο η συνολική και λαϊκή καταδίκη μιας συγκεκριμένης πολιτικής, είναι η ίδια καταδίκη που δεν θα επιτρέψει σήμερα την ‘’ήπια προσαρμογή’’ και ‘’συναίνεση’’ που θέλει το ΠΑΣΟΚ. Την κρίση μπορεί και πρέπει να την πληρώσει το κεφάλαιο στο βαθμό που δοθούν μαζικοί αγώνες, στο βαθμό που αμφισβητηθεί συνολικά η αστική πολιτική, στο βαθμό που υπάρξει συνολική ανάταση και ανυπακοή του λαϊκού κινήματος.

  Το  μήνυμα απέναντι στον ιμπεριαλισμό: Είναι μήνυμα αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα, στις πολιτικό-στρατιωτικές επεμβάσεις στη μέση ανατολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ. Είναι η νοητή πολιτική γραμμή που συνδέει τους αγώνες του λαού μας με την συνολική αμφισβήτηση που διαμορφώνεται στη Νότια Αμερική, με την ηρωική Ιντιφάντα, με τους αγώνες των λαών σε όλο τον κόσμο. Είναι το μήνυμα που επιτάσσει την αντιπαράθεση με τις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις, τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και τις πολιτικές της που καταπατούν τους λαούς όλης της Ευρώπης, που επιτάσσει τον αγώνα για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. 

  ΣΤΙΣ  ΕΠΑΛΞΕΙΣ! 

  Στον  αγώνα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, πρωτοπόρα δύναμη αμφισβήτησης, ανυπακοής και αγώνα δεν μπορεί παρά να είναι η αριστερά. Μακριά από την λογική της περιχαράκωσης και της κομματικής οικοδόμησης δια της οδού της ‘’διαμαρτυρίας’’. Μακριά από κάθε φλερτ με την συνδιαχείριση και τα κέντρα εξουσίας. Παρά τις πραγματικές πιέσεις από την τεράστια κοινωνική δυναμική, η επίσημη αριστερά σήμερα αδυνατεί να δώσει απάντηση και να είναι μπροστάρης – το ίδιο το λαϊκό κίνημα όμως έχει άλλη άποψη! Μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες μπορεί να πατήσει γερά τα πόδια της μια ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική αριστερά, ενωτική και πλειοψηφική, ικανή να συσπειρώσει τις τεράστιες δυνάμεις του αγώνα και να τους δώσει περιεχόμενο, κατεύθυνση και προοπτική, από την σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων και αναγκών των εργαζομένων και της νεολαίας. Η συγκρότηση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. φιλοδοξεί να είναι ένα σίγουρο και σταθερό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, απέναντι στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αλλά και συνεχώς απέναντι σε όσους αναφέρονται στους αγώνες, στο Πολυτεχνείο, ως απομεινάρια μιας άλλης εποχής –
  οι  εικόνες του αγώνα  είναι εικόνες  από το μέλλον!

11 Νοε 2009

Δελτίο Τύπου για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μόλις 40 μέρες μετά την εκλογή της αποκαλύπτει το πραγματικό αντεργατικό της πρόσωπο. Με επιχείρημα της κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την οικονομία, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι ανοίγει ένας νέος – προφανώς προσχηματικός – διάλογος για το ασφαλιστικό. Οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν σαφές αντεργατικό πρόσημο: εξίσωση ορίων ηλικίας στο δημόσιο, περιορισμός έως κατάργηση της Λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών, περαιτέρω ενοποιήσεις ταμείων στη λογική της ‘προς τα κάτω εξίσωσης’, κίνητρα παραμονής στην εργασία την ίδια στιγμή που χιλιάδες νέοι είναι άνεργοι, αλλαγή στις συνταγές για τα φάρμακα. Είναι μια κίνηση στην ίδια κατεύθυνση με  το χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις επισφαλείς σχέσης εργασίας, το πέταγμα χιλιάδων στην ανεργία, την γενικότερη πολιτική λιτότητας. Απέναντι σε αυτή τη λογική, ως ΑΝ.ΤΑΡ.ΣΥ.Α. απαιτούμε μια ριζική τομή στο ασφαλιστικό σύστημα με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, για μια αξιοπρεπή κοινωνική ασφάλιση για όλους. Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύουμε για:
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • Δεν υπάρχουν νεκροί ασφαλιστικοί χρόνοι. Διεκδικούμε πλήρη ασφάλιση της ανασφάλιστης και ελαστικής εργασίας για όσο καιρό υφίσταται. Πλήρης ασφάλιση των ανασφάλιστων και μερικώς ασφαλισμένων εργαζόμενων
  • Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά – διεύρυνση της λίστας ΒΑΕ
  • Κατάργηση των χαριστικών στην απόδοση οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας
  • Κοινωνικός και Εργατικός έλεγχος, ισχυροποίηση του ρόλου των εργαζομένων στην λειτουργία των ταμείων
  • Νομιμοποίηση και ένταξη των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα
  • Να μην επεκταθούν τα όρια ηλικίας, όχι στην εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών – γυναικών, έμπρακτη στήριξη της μητρότητας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Δημόσια και Δωρεάν Υψηλού Επιπέδου Υγειονομική Περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους

Η Επιτροπή Τύπου της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Πάτρας

Παράνομες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και όχι οι απεργίες των εργατών!

Η ΑΝΤκαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή, καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά που κήρυξε παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών, υιοθετώντας τα επιχειρήματα και τις επιθυμίες κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων.
Το 2008 είχε υπάρξει παρόμοια απόφαση, η οποία απαγόρευε στο μέλλον κινητοποιήσεις με αίτημα τη μη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Και με ΠΑΣΟΚ και με ΝΔ κυβέρνηση οι απεργίες και τα αιτήματα των εργαζομένων που στρέφονται με αποφασιστικό τρόπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη συντηρητική πολιτική βγαίνουν εκτός νόμου.Νόμος είναι το δίκιο των εργατών, των εργαζομένων, της νεολαίας. Παράνομες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, τα κέρδη των εργοδοτών, η λιτότητα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις!!!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους λιμενεργάτες να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να κλιμακώσουν την πάλη τους. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να συντονίσουν τον αγώνα τους μαζί με τους λιμενεργάτες, καλεί τη ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και τα υπόλοιπα εργατικά συνδικάτα να κηρύξουν απεργία συμπαράστασης αλλά και υπεράσπισης του δικαιώματος στην απεργία, για να μην περάσει η απαγόρευση των απεργιών, για να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
 
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 10 Νοέμβρη 2009